Nie masz pomysłu na dane z bakłażanem ? Chcesz przygotować coś co idealnie smakuje na ciepło i na zimno ? Polecamy gulasz warzywny po turecku zwane Turlu. Tureckie danie Turlu to nic innego jak połączenie różnego rodzaju warzyw sezonowych , duszonych lub pieczonych w jednym naczyniu z dodatkiem pomidorów . W Turcji najbardziej popularne są dwa rodzaje tego dania. Jedno przygotowuje się na bazie warzyw popularnych latem , drugie na bazie warzyw używanych zimą. do tego warzywnego gulaszu tureckiego można dodać również mięso . Dziś jednak podzielę się z Tobą przepisem na tureckie danie wegańskie . Jest niezwykle aromatyczne , sycące , może być podawane jako osobne danie lub dodatek do makaronów , kaszy bulgur czy pęczak , zamiast sałatki do mięsa.

Składniki :
1 duży bakłażan
2 średnie cukinie
1 duża cebula
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
100 -120 ml wody
1 łyżka pasty paprykowej lub pasty z pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól ostra papryka turecka
Turlu – turecki gulasz warzywny przepis
Cebulę kroimy na na piórka , czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy w niewielka kostkę , najlepiej aby każde z warzyw było w osobnych miseczkach . Do garnka dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę a następnie dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ziemniaki całość lekko podsmażamy , następnie dodajemy bakłażana i znów mieszając lekko podsmażamy . W następnej kolejności dodajemy cukinie i paprykę i znów chwilę podsmażamy . Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory a całość zalewamy wodą z rozrobioną pastą paprykową lub pomidorową . przyprawiamy sola i papryką według uznania. Całość mieszamy i zakrywamy pokrywka . Dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną .
Na co zwrócić uwagę przygotowując turlu ?
- Do garnka dodaj na początku warzywa które gotują się najdłużej w tym wypadku będą to ziemniaki.
- Uważaj na wodę . Nie można dodać jej zbyt wiele ponieważ danie będzie po prostu wodniste . Pamiętaj ze ważywa też puszczają wodę podczas gotowania.
- Pamiętaj że jest to danie na bazie oliwy z oliwek , dlatego nie musi być podawane na gorąco.
Afiyet Olsun – Smacznego