Turlu – Turecki gulasz z warzyw

Nie masz pomysłu na dane z bakłażanem ? Chcesz przygotować coś co idealnie smakuje na ciepło i na zimno ? Polecamy gulasz warzywny po turecku zwane Turlu. Tureckie danie Turlu to nic innego jak połączenie różnego rodzaju warzyw sezonowych , duszonych lub pieczonych w jednym naczyniu z dodatkiem pomidorów . W Turcji najbardziej popularne są dwa rodzaje tego dania. Jedno przygotowuje się na bazie warzyw popularnych latem , drugie na bazie warzyw używanych zimą. do tego warzywnego gulaszu tureckiego można dodać również mięso . Dziś jednak podzielę się z Tobą przepisem na tureckie danie wegańskie . Jest niezwykle aromatyczne , sycące , może być podawane jako osobne danie lub dodatek do makaronów , kaszy bulgur czy pęczak , zamiast sałatki do mięsa.

Składniki :

1 duży bakłażan

2 średnie cukinie

1 duża cebula

3 ziemniaki

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka

2 duże pomidory

100 -120 ml wody

1 łyżka pasty paprykowej lub pasty z pomidorów

3 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy: sól ostra papryka turecka

Turlu – turecki gulasz warzywny przepis

Cebulę kroimy na na piórka , czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa kroimy w niewielka kostkę , najlepiej aby każde z warzyw było w osobnych miseczkach . Do garnka dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę a następnie dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ziemniaki całość lekko podsmażamy , następnie dodajemy bakłażana i znów mieszając lekko podsmażamy . W następnej kolejności dodajemy cukinie i paprykę i znów chwilę podsmażamy . Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory a całość zalewamy wodą z rozrobioną pastą paprykową lub pomidorową . przyprawiamy sola i papryką według uznania. Całość mieszamy i zakrywamy pokrywka . Dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną .

Na co zwrócić uwagę przygotowując turlu ?

  1. Do garnka dodaj na początku warzywa które gotują się najdłużej w tym wypadku będą to ziemniaki.
  2. Uważaj na wodę . Nie można dodać jej zbyt wiele ponieważ danie będzie po prostu wodniste . Pamiętaj ze ważywa też puszczają wodę podczas gotowania.
  3. Pamiętaj że jest to danie na bazie oliwy z oliwek , dlatego nie musi być podawane na gorąco.

Afiyet Olsun – Smacznego

Shopping Cart

Adres

ul. Aleje Jerozolimskie 11/19
00-508 Warszawa
 

Godziny otwarcia

Pon. – Pt. od 9:00 – 18:00
Soboty od 10:00-17:00

KUPON 10% RABATU

Zapisz się do newslettera i już dzis odbierz prezent na zakupy