Turecka zupa z soczewicy to królowa tureckich zup. Można ją zamówić w prawie każdej tureckiej restauracji , gości również bardzo często na tureckich stołach , tak jak polski rosół. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników . Jest kilka wersji tej zupy , a ja wybrałam dla Ciebie taką którą możesz zjeść w tureckiej restauracji. Według mnie jest najlepsza.

Składniki :
1 duża cebula
1 szklanka soczewicy
1 ziemniak
1 łyżka mąki
6 szklanek wody ( 250 ml)
pół łyżeczki pasty z pomidorów
2 łyżki masła
Przyprawy: sól ostra papryka turecka, kurkuma
Mercimek Corbasi – zupa z soczewicy przepis
Najpierw dodajemy masło do naszego garnka. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy. Dodajemy mąkę i mieszamy az powstanie taka zasmażka , dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz koncentrat pomidorowy. mieszamy. Następnie płuczemy soczewicę i dodajemy ją do garnka , całość mieszamy . Następnie dodać odrobinę kurkumy, sól i paprykę. Na koniec dolewamy wodę i po wymieszaniu zamykamy gotujemy zupę. Zdejmujemy naszą ugotowaną zupę z kuchenki i przepuszczamy ją przez blender, aż uzyska gładką konsystencję.
Zupę możemy podać polewając ją sosem na bazie masła i ostrej papryki w płatkach lub polać ją sokiem z cytryny,
Na co zwrócić uwagę przygotowując zupę z soczewicy?
Musimy uważać aby nie przypalić mąki podczas jej smażenia , a podczas gotowana warto co jakiś czas zamieszać zupę aby nie przywarła do garnka. Jeśli chcemy dodać do zupy marchew to musi być to bardzo małą ilość ponieważ większa zepsuje jej smak. Jeśli na drugi dzień zupa zgęstnieje , wystarczy dodać do niej wrzątku , zagotować i dobrze wymieszać.
Życzymy Smacznego – Afiyet Olsun