Zupa Tarhana to turecka zupa w proszku którą można przygotować bardzo szybko . Zupa jest bardzo pożywna , zawiera dużo witamin a to przez składniki w niej zawarte . Turecka zupa w proszku to domowa zupa robiona w wielu tureckich domach . Tarhanę, przygotowuje się zwykle pod koniec lata i suszy zimę . Zawiera czerwoną paprykę, jogurt, pietruszkę, pomidory i cebulę. Wszystkie te składniki łączy się ze sobą , suszy a na koniec powstaje proszek .
Tarhana ma bardzo wysoką wartość odżywczą i jest produktem korzystnym dla zdrowia. Zawiera minerały takie jak białko, wapń, żelazo, potas i magnez i ma właściwości lecznicze w przypadku wielu chorób. Jak gotuje sie zupę Tarhana ? Poniżej Znajdziesz sprawdzony przepis.
Składniki na przepis na zupę Tarhana
1 łyżka mięty
2 łyżki masłą
1 łyżka koncentratu pomidorowego
6 szklanek wody
czerwona papryka Czarny pieprz Sól
Do garnka dodajemy masło, miętę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i tarhanę i lekko mieszając podsmażamy. Powoli dodajemy zimną wodę i gotujemy cały czas mieszając. Można mieszać drucianą trzepaczką, aby uniknąć grudek. (Gotujemy, mieszając, aż się zagotuje.) Po zagotowaniu czekamy kolejne 5 minut, po czym ściągamy z kuchenki. Dodatkowo dla podkreślenia smaku można dodać przeciśnięty jeden ząbek czosnku . Zupę podajemy z chlebem lub grzankami .
Afiyet Olsun – Smacznego