Tarhana – turecka zupa instant

Zupa Tarhana to turecka zupa w proszku którą można przygotować bardzo szybko . Zupa jest bardzo pożywna , zawiera dużo witamin a to przez składniki w niej zawarte . Turecka zupa w proszku to domowa zupa robiona w wielu tureckich domach . Tarhanę, przygotowuje się zwykle pod koniec lata i suszy zimę . Zawiera czerwoną paprykę, jogurt, pietruszkę, pomidory i cebulę. Wszystkie te składniki łączy się ze sobą , suszy a na koniec powstaje proszek .
Tarhana ma bardzo wysoką wartość odżywczą i jest produktem korzystnym dla zdrowia. Zawiera minerały takie jak białko, wapń, żelazo, potas i magnez i ma właściwości lecznicze w przypadku wielu chorób. Jak gotuje sie zupę Tarhana ? Poniżej Znajdziesz sprawdzony przepis.

Składniki na przepis na zupę Tarhana

3 łyżki tarhany

1 łyżka mięty

2 łyżki masłą

1 łyżka koncentratu pomidorowego

6 szklanek wody

czerwona papryka Czarny pieprz Sól

Do garnka dodajemy masło, miętę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i tarhanę i lekko mieszając podsmażamy. Powoli dodajemy zimną wodę i gotujemy cały czas mieszając. Można mieszać drucianą trzepaczką, aby uniknąć grudek. (Gotujemy, mieszając, aż się zagotuje.) Po zagotowaniu czekamy kolejne 5 minut, po czym ściągamy z kuchenki. Dodatkowo dla podkreślenia smaku można dodać przeciśnięty jeden ząbek czosnku . Zupę podajemy z chlebem lub grzankami .

Afiyet Olsun – Smacznego

Shopping Cart

Adres

ul. Aleje Jerozolimskie 11/19
00-508 Warszawa
 

Godziny otwarcia

Pon. – Pt. od 9:00 – 18:00
Soboty od 10:00-17:00

KUPON 10% RABATU

Zapisz się do newslettera i już dzis odbierz prezent na zakupy