Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem z kuchni tureckiej na szpinak po turecku , który jest zdrowym i pysznym samodzielnym daniem bardzo popularnym w Turcji . Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu i myślę ze w takiej wersji polubią go również osoby które nie przepadają a tym warzywem . Szpinak przygotowany jest na bazie oliwy z oliwek a jego sekretnym składnikiem jest czosnek.
Składniki :
500 g szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaszy bulgur
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól , płatki czerwonej papryki
Przygotowanie
Na początku dobrze umyj szpinak. Następnie pokrój cebulę na piórka i podsmaż ją na oliwie z oliwek , aż zmieni kolor , dodaj przeciśnięty ząbek czosnku Dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj szpinak , 3 łyżki kaszy bulgur , przyprawy i pół szklanki wody. Zamieszaj i garnek przykryj pokrywką . Gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza zmięknie . Szpinak podajemy z gęstym jogurtem typu greckiego.
Afiyet Olsun – Smacznego