Jak parzyć kawę turecką?

Orientalne smaki, zapachy czy przyprawy towarzyszą europejczykom od długiego czasu. Już od samego początku pojawienia się ich na europejskich ziemiach byliśmy w nich zakochani. Używamy ich wszędzie, wykorzystujemy je w naszych wnętrzach, czy kuchni. Zdarza się, że nie do końca jesteśmy świadomi sposobu ich wykorzystania i popełniamy mnóstwo błędów. Podobnie jest w przypadku parzenia kawy po turecku. Często mylnie uważa się, że parzenie kawy po turecku wiąże się ze zmieleniem jej w młynku i zalaniu gorącą wodą. Nic bardziej mylnego. Sposób parzenia kawy po turecku ma swój specjalny sposób ściśle związany z kulturą Ludzi Wschodu.

Kawa mielona ręcznie w młynku 

W wielu tureckich domach , i tradycyjnych kawiarniach do mielenia kawy używa sie tureckich młynków mosiężnych . Młynki te potrafią nawiązują swoim wygladem , wzornictwem do tych z czasów Imperium Osmańskiego. Wiele z nich posiada wbudowany mechanizm regulacyjny dzięki któremu możemy zmielić kawę na bardzo drobną ale rówież na kawę filtrowaną . Młynek mosiężny turecki stanowi również oryginalny turecki element dekoracyjny kuchnii.

Czym jest kawa po turecku?

Zacznijmy od charakterystyki tej magicznej kawy. Po raz pierwszy przywędrowała ona do Europy z Etiopii. Dodawała energii i pobudzała nasze organizmy. Początkowo znana była tylko w krajach arabskich, na naszym kontynencie pierwsze kawiarnie powstały w Wielkiej Brytanii czy Holandii ok XVII wieku. W Turcji taką kawę nazywa się kahve co dosłownie oznacza napój. Przepis na kawę po turecku jest wyjątkowy i charakterystyczny. Ma ona oryginalny smak, który mocno wyróżnia się na tle innych, klasycznych kaw. Proces parzenia takiej kawy wcale nie jest skomplikowany, potrzebujemy tylko kilka niezbędnych przedmiotów – ale o tym powiemy poniżej. Kawa po turecku jest przede wszystkim czarna, mocna z nutą słodyczy. Aby uzyskać taki efekt należy zastosować się do odpowiednich czynności parzenia tej kawy.

Co będzie nam potrzebne?

Podstawowym naczyniem używanym do parzenia kawy po turecku jest miedziany tygielek. Jego wygląd jest bardzo charakterystyczny, co jeszcze bardziej przybliży nas do orientalnej kultury. Jest to niewielki dzbanek z długą rączką, odporną na temperaturę. Wykonany jest z miedzi lub stali nierdzewnej, do tego pięknie zdobiony orientalnymi wzorami. To właśnie dzięki niemu nasza kawa ma nabrać ten niepowtarzalny smak. Przy wyborze tygielka warto zwrócić uwagę jak jest wykonany i do jakiej kuchenki możemy go używać. Czasem zdarza się, że nie każdy dzbanek może być używany do kuchenki gazowej, czy elektrycznej.

Parzenie kawy po turecku

Jak już wiemy parzenie kawy po turecku to wyjątkowy rytuał, w którym chodzi przede wszystkim o wydobycie najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocnej słodyczy zawartej w ziarnach. Jeżeli popełnimy jakiś błąd smak kawy nie będzie już taki sam. Po pierwsze kawa parzona po turecku wymaga cierpliwości i drobnych umiejętności. Nie zrażajmy się tym, to wcale nie jest takie trudne. Do tygielka o którym mowa była wyżej wsypujemy bardzo mocno zmieloną kawę z cukrem i odpowiednimi przyprawami czyli kardamonem i cynamonem. Najlepszą proporcją jaką powinniśmy użyć jest wsypanie jednej czubatej łyżeczki kawy na każdą filiżankę gotowego napoju oraz dwie łyżeczki cukru. Kawa po turecki powinna być słodka, ale to od nas zależy jak bardzo, dlatego nie ma stałej reguły związanej z ilością cukru jaką musimy wsypać. W tym przypadku mamy wolną rękę. Kolejnym etapem jest zalanie jej odpowiednią ilością ciepłaej ale nie gorącej  wody. Ciepła woda sprawi że kawa będzie miała lepszy smak. Kiedy doadmy zimnej wody jak podane jest w wielu przepisach , kawa będzie miała smak kwaśny. Tak przygotowane naczynie stawiamy na dużym ogniu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy nasz napar zaczyna się gotować odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie powtarzamy procedurę podgrzewania.  Po podwójnym podgrzaniu nasza kawa jest gotowa do wypicia. Ostatnim etapem jest odczekanie aż fusy opadną na dno. Kawę najlepiej pić gdy jest gorąca, możemy dodać kilka kropel wody, aby delikatnie wystygła.

W czym podawać kawę po turecku?    

Kawa parzona po turecku wymaga od nas również odpowiedniego podania. Podaje ją się w odpowiednio do tego przeznaczonych filiżankach które nazywane są demitasse co po francusku oznacza pół szklanki. Są to niewielkie filiżanki, których pojemność ma ok 60-90 mililitrów, czyli o połowę mniej niż pełny kubek kawy.

Kawa po turecku ma nietypowy smak, warto poświęcić swój czas na zaparzenie jej w ten jeden prawidłowy sposób, aby móc poznać jej walory. Idealnie sprawdzi się na niedzielne poranki, podczas których będziemy mogli spokojnie delektować się tym magicznym napojem razem z naszymi bliskimi.

Wróżenie z kawy w Turcji

Czy wiecie ze bardzo popularnym zwyczajem w Turcji jest wróżenie z kawy ? Tak , to bardzo częsta praktyka , szczególnie podczas różnych spotkań kobiet . kótrych więkoszość po po wypiciu kawy przekręca do góry dnem filiżankę i stawia ją na talerzyku aby potem najbardzoej znająca sie  w gronie na wóżeniu mogła odczytac wróżbę. W Turcji  są rówież miejsca gdzie można skorzystać z usługi wróżenia prosto u wrózek które odczytają to co Cię czeka w przyszłości z fusów po kawie . 

Jak wróży się z kawy ?

Po wypiciu kawy przekręcamy filiżankę o 180 % i stawiamy na spodku Jeśli filiżanka  przyklei się do talerza i nie można jej  oderwać , mówie sie wtedy że to co będzię wywrózone spełni się w przyszłości  Po rozłączeniu filiżanki od talerzyka  zaczynamy interpretować to co widzimy w filiżance zgodnie z ruchem wskazówek zegara od miejsca, w którym znajduje się uszko od flliżanki. Najpierw uwagę zwraca się na dno filiżanki , które przedstawia nasze serce ,Jeśli na dnie filiżanki pozostaje większość fusów oznacza to ze osoba której wróżymy ma problemy , smutki , jakieś żale . Jeśli fusy po kawie  tworzą takie zacieki do brzegu filiżanki oznacza to że osoba ta pozbędzię się wszelikch problemów w krótkim czasie. Co jeszcze można zobaczyć we wnętrzu filiżanki ? Najpopularniejsze są kształty przypominające drogę . Droga może być długa lub krótka , otwarta bądź zamknięta . Często osoba wróżąca widzi rówiez zwierzęta np , Konia który symbolizuje marzenie  które się spełni . Można rówież zobaczyć symbol tureckiego oka ( Oko proroka) które oznacza złą energię i osoby które nas obserówja , patrzą na nas tzw, złym okiem. 

Na koniec wróżenia  wlewamy fusy z talerzyka do filiżanki i odwracamy. Jeśli fusy w całości  przeleją sie z talerza, nasze życzenie zostaje przyjęte. 

Akcesoria do kawy po turecku znajdziesz w naszym sklepie 

Shopping Cart

Adres

ul. Aleje Jerozolimskie 11/19
00-508 Warszawa
 

Godziny otwarcia

Pon. – Pt. od 9:00 – 18:00
Soboty od 10:00-17:00

KUPON 10% RABATU

Zapisz się do newslettera i już dzis odbierz prezent na zakupy