Tygielki do kawy po turecku
Wyświetlanie 1–24 z 70 wyników
-
Tygielki do kawy po turecku
Tygielek miedziany do Kawy 200 ml + Kawa mement efendi
159.00 zł Dodaj do koszyka
Tygielki do kawy
to nic innego jak niewielkie naczynie z długą z drewnianą rączką, tradycyjnie wykonane z miedzi, które pozwoli nam w domowym zaciszu przygotować prawdziwą turecka kawę. Na rynku dostępne są dziś również inne tygielki do kawy wykonane ze stali , granitu szkła czy nawet elektryczne tygielki jednak przygotowana w nich kawa nie smakuje tak samo dobrze jak ta z tradycyjnych miedzianych tygielków ..Podobnie samo przygotowanie samej kawy widząc że robi się to w oryginalnym naczyniu ręcznie wykonanym sprawia wiele radości. W Ofercie sklepu Galeria Sultana Znajdziesz wyjątkowe wzory tygielków do kawy po turecku. Wszystkie oferowane w sklepie tygielki do kawy wykonane są z miedzi przez tureckiego rzemieślnika z miasta Gazi Antep leżącego na wschodzie Turcji . Miasto to słynie z produkcji przedmiotów codziennego użytku wykonanych z miedzi. Każdy tygielek jest ręcznie zdobiony czyli każdy jest wyjątkowy . Miedź to bardzo cenny materiał a wykonane z niego naczynia i gotowanie w nich ma pozytywne znaczenie dla zdrowia. Kawa parzona w miedzianym tygielku gotuje się bardzo szybko, , pianka jest bardzo delikatna a sam smak kawy wyśmienity. Prezent dla kawoszy ? oczywiście Tygielek turecki . Na pewno będzie to trafiony prezent z którego każdy miłośnik kawy będzie zadowolony. Nasze tygielki to nie tylko naczynia do parzenia kawy , to jednocześnie oryginalne dekorację do każdej kuchni .Tygielek na płytę indukcyjną czy gazową / elektryczną ?
Tygielki które oferuje nasz sklep ze względu na to że są to naczynia wykonane ręcznie , przeznaczone są do parzenia kawy na kuchni gazowej lub elektrycznej. Aby tygielek mógł działać na kuchnia indukcyjnej można użyć do tego dostępnej na rynku podkładki na kuchnię indukcyjną .
Jak zaparzyć kawę po turecku w tygielku ?
To bardzo proste. Potrzebujemy do tego tygielka do kawy , małej filiżanki , zimną wodę, drobno mieloną kawę po turecku oraz cukier jeśli używamy. Zaczynamy od wsypania do tygielka kawę . na jedną filiżankę wsypujemy dwie płaskie lub jedną czubatą łyżeczkę kawy . Całość zalewamy jedną filiżanką zimnej wody,, mieszamy i zaczynamy gotować . Kawę mieszamy tylko raz , nie robimy tego w trakcie gotowania. Jeśli używamy cukier dodajemy go na samym początku.. Kiedy zauważymy że zbiera się na wierzchu pianka możemy ją zebrać i przełożyć do filiżanki – tak często robią Turczynki gotując kawę dla kilku osób. w jednym tygielku Wtedy po przelaniu kawy do filiżanek w każdej z nich będzie charakterystyczna pianka. Gotując jedną kawę nie trzeba tego robić . Kiedy kawa zaczyna wrzeć podnosimy tygielek do góry , trzymamy z dala od ognia kilka sekund i znowu odstawiamy na ogień. Czynność tą powtarzamy 2 -3 razy . Następnie kawę przelewamy do filiżanki .Tak przygotowaną kawę podajemy ze szklaneczką wody i słodkim dodatkiem .