Szklanki tureckie z podstawkam
Poczuj się jak w prawdziwej tureckiej herbaciarni i delektuj się w zaciszu swojego domu turecką herbatą prosto ze szklanek do herbaty po turecki . Ten wyjątkowy elegancki zestaw szkalnek składa się z 6 szklanek tureckich oraz 6 spodków ,Tureckie szklanki zwane są w Turcji tulipankami a to dzięki ich kształtowi który przypomina kwiat tulipana . Herbata turecka jest nazywana narodowym napojem Turcji. Pije się ją zarówno w zimne mroźne dni jak również w upalne lato . Ważne jest również jej podanie ,a tu głową rolę pełnią tureckie szklaneczki. Ich wybór jest ogromny , najróżniejsze wzory i kolory , ale również jakość . Szklaneczki do tureckiej herbaty oferowane w naszym sklepie to wysokiej jakości produkt turecki .. Wszystkie wyprodukowane w Turcji .Nasze szklaneczki to nie tylko towar użytkowy ale również dekoracyjny . Takie tureckie szklanki tulipanki dodadzą każdemu wnętrzu odrobiny tureckiego orientu . Jeśli więc poszukujesz tureckich oryginalnych szklanek do herbaty skorzystaj z naszej oferty .,
Pozostałe wzory szklaneczek znajdziesz Tutaj
Szklanki tureckie tulipanki 160 ml
Promocją z Okazji Dnia Mamy
- 15 % na cały asortyment
Kod rabatowy : mama
Dla zamówienia powyżej 70 zł
- Gwarancja wysyłki jeszcze dziś
- Kurier DPD: Zamów do godz 15:00 (pon.-pt.)
- Kurier Inpost i Paczkomat Zamów do godz. 15 :20 (pon.-pt.)
Gratisy
- Przy zakupie powyżej 100 zł - turecka zakładka
- Przy zakupie powyżej 300 zł - turecka saszetka
- Biżuterię zapakujemy w pudełeczko jubilerskie lub welurowy woreczek
Zapraszamy rówież do sklepu stacjonarnego w Warszawie
ul.Erazma Ciołka 8 kok 115
- Materiał: Szkło
- Pojemność: ok 160 ml
- Skład: 6 szklanek + 6 spodków
- Kraj produkcji: Turcja
W naszej ofercie Znajdziesz rówież:
♦ Tureckie miedziane czajniki do herbaty
♦ cukierniczki tureckie
♦ dekoracyjne łyżeczki do cukru
Jak zaparzyć turecką herbatę ?
Herbatę turecką parzę każdego dnia , po tylu latach mieszkania w Turcji opanowałam tą technikę do perfekcji i dziś zdradzę Ci jak przygotowuje się prawdziwą turecką herbatę . Najważniejsza jest herbata , jej gatunek i jakość , absolutnie nie może być to herbata w torebeczkach. Przed zaparzeniem herbaty musimy ją umyć . Tak , to bardzo ważne aby herbata była czysta , aby pozbyć się z niej kurzu . Należy nasypać herbatę do górnego czajniczka zalać niewielką ilością zimnej wody , lekko zamieszać i wylać wodę . Zabieg ten można powtórzyć . Do dolnego czajnika wlewamy wodę , i kiedy się zagotuje ,, nie zalewamy od razu herbaty w górnym czajniczku tylko trochę czekamy . Wtedy herbata ma znacznie lepszy smak. Po zalaniu herbaty, parzymy herbatę na małym ogniu przez 15-20 min i gotowe .
Ciekawostki związane z turecką herbatą Niektórzy podaczas parzenia herbaty dodają do esencji w górnym czajniczku kostkę cukru lub kilka goździków. W mieście Erzurum , na wschodzie Turcji herbatę pije się zagryzając kostkę bardzo twardego zbitego cukru .Położenie na szklance do herbaty łyżeczki oznacza że nie chcemy już poć herbaty. Jeśli na szklance na wierzchu zauważymy fus z herbaty oznacza to że niebawem odwiedza nas goscie:)